Fairtrade

Jeg prøver å være flink til å se etter dette merket når jeg handler, men må nok innrømme at jeg kunne vært flinkere. Ideen og intensjonen som Fairtrade bygger på, synes jeg er er genial og ikke minst viktig. Det er mange produkter som har denne merkingen, men enda flere burde det selvfølgelig vært. Det er varer som inneholder råvarer fra den tredje verden, som kan kvalifisere til slik merking. Når jeg ser Fairtradelogo tenker jeg etikk og moral.

Fairtrade

Internasjonal organisasjon

I dag er Fairtrade blitt en stor internasjonal organisasjon, de jobber for at produsenter av råvarer blir behandlet skikkelig med tanke på pris og vilkår. Det hele startet så smått i 1988, men har i dag blitt en betydelig organisasjon. Det finnes 34 nasjonale Fairtrade organisasjoner, disse har som oppgave å markedsføre og informere om produktene som selges innenfor Fairtrade-systemet. Norge har en av disse markedsføringsorganisasjonene. Det finnes også produsentnettverk innenfor Fairtrade, dette er bønder som jobber med dyrking av Fairtrade-sertifiserte produkter i Asia, Afrika og Latin-Amerika. Kakaoplantasjer er blant de type produkter og type produksjon man finner innenfor Fairtrade.

Produsentnettverkenes oppgaver og misjon

Det finnes et produsentnettverk i hvert av områdene, Latin-Amerika, Asia og Afrika. Innenfor disse nettverkene er det en miks av bransjer og produktgrupper. Man kan si at de er bøndenes og arbeidernes talerør, og de skal representere deres sak i ulike sammenhenger når det kommer til produksjon og handel. Men de stiller også krav internt til medlemmene, arbeidsvilkår og lønn er vel de viktigste. De fungerer også som et rådgivende ledd for bonden, de kan være behjelpelige med å sette i gang prosesser og tiltak innenfor kvalitet, klimatiltak eller finansiering bare for å nevne noe. Bekjempelse av barnearbeid er et viktig område for Fairtrade, her også jobber de veldig mye forebyggende og er ute i felten for å avdekke om dette skjer i deres medlemsbedrifter.

Norges første Fairtrade sertifiserte sjokolade hus

Cielo i Trondheim er en liten sjokoladefabrikk som kan dokumentere at de handler råvarene, etter Fairtrade-modellen. Alt som brukes i produksjonen deres er sporbart, rettferdig og etisk utført, fra kakaoproduksjonen i Vest-Afrika til det brukes i deres sjokoladefabrikk i Trondheim.

Norges første Fairtrade sertifiserte sjokolade hus

Hvordan få tak i Fairtradeprodukter?

Jeg har et tips til de som ønsker å handle produkter, med Fairtrade-logo. Gå inn på www.fairtradeeksperten.no, dette er en nettbutikk men det ligger også en del informasjon om Fairtrade og deres arbeid og strategi. Om man ønsker å bli forhandler av Fairtrade-produkter, finner man også opplysninger om dette på samme nettside. En annen side som er verdt å besøke er www.shop.friendsfairtrade.no, de har blant annet et godt utvalg av kvalitets sjokolade som så klart er dyrket etter Fairtrade sine krav og retningslinjer. Fairtrade er langt mer enn sjokoladeprodukter, jeg anbefaler å søke informasjon om hvilken type produkter som er mulig å få kjøpt med denne merkingen. De to nevnte nettstedene er i alle fall et bra sted å begynne.

Hvordan få tak i Fairtradeprodukter?

Utgjør en forskjell

Personlig synes jeg det er viktig å tenke etikk og moral når man handler, uansett hva det måtte være. Men når man vet at det i deler av verden foregår handel som vi ikke kan forsone oss med, synes jeg det er viktig at man støtter opp om de som prøver å gjøre noe med dette.