Sjokolade i julekalendere

Jeg tror de fleste av oss har et forhold til julekalendere. Jeg for min del satte størst pris på de som inneholdt sjokolade. Det er vel kanskje noe som de aller fleste gjorde, enten man er ung eller eldre. Det var ofte slik at sjokoladefigurene ble større og større jo nærmere juleaften man kom. Men sjokoladen i julekalendere smakte ofte annerledes enn vanlig sjokolade kan jeg huske. Det finnes jo fortsatt slike sjokoladekalendere, men med årene har nok også andre typer kommet. I dag er det jo ikke uvanlig at foreldre lager egne kalendere, men det kan nok snike seg inn noe sjokolade der også vil jeg tro.

Adventskalendere

Dette er det korrekte navnet på kalenderen som brukes før jul. Opprinnelig var det en kalender som skulle brukes i adventstiden, men det at man har luker som skal åpnes fra 1 til 24.desember. Dette er en tradisjon som nå har vart i over 100 år siden. Det var tyskerne som først tok i bruk denne tradisjonen, og de var ofte laget i papp slik som i dag. Men mye var nok hjemmelaget vil jeg tro, en tradisjon som er på vei tilbake igjen.

Julekalender på TV

Ordet julekalender dukket opp for alvor når TV startet med juleprogram, det var en episode hver dag fra 1 til 24.desember. Slike program finnes som vi vet den dag i dag, og mange kanaler har julekalender både for barn og voksne. Etter dette bruker de fleste av oss ordet julekalender, men den som henger på veggen er altså egentlig en adventskalender.

Julekalender på TV

I Norge startet det i 1947

Det er faktisk ikke mer enn drøye 70 år siden at vi tok i bruk denne tradisjonen i Norge. De første kalenderne var ofte enkle, med motiver bak lukene. Men etter hvert kom det annet innhold bak lukene, og sjokolade eller småting kunne skjule seg bak hver luke. De første kalenderne som ble tatt i bruk rundt århundreskiftet, inneholdt bibelbilder. Det var nok ikke like spennende, å åpne luken hver morgen da vil jeg tro.

Sjokoladekalendere

Jeg velger å bruke ordet sjokoladekalender, selv om vi vet at det korrekte er adventskalender eller alternativt julekalender. Men siden de langt fleste inneholder sjokolade, blir det jo ikke feil med sjokoladekalender heller. Slike kalendere finnes i mange størrelser og smaksvarianter, alt fra ukjente produsenter til de mer kjente merkene i bransjen. Prisene varierer veldig, og tester viser at det også er stor forskjell både i smak og kvalitet. Selv om andre type kalendere har tatt over litt av markedet, er de typiske sjokoladekalenderne fortsatt veldig populære hos de yngste. De som er selvlaget kan man kanskje kombinere innholdet, med både søtt og litt mer sunne varianter. Man kan jo også supplere med innhold som ikke er spiselig, gjerne små artige gaver som leker, kosedyr og liknende. Senere skal vi se litt på en stor test av sjokoladekalendere, som tar for seg et utvalg av de mest solgte produktene de siste årene. Kan jo være kjekt å ha med seg når det skal handles inn kalender til neste jul