Sjokolade som varmdrikk

Jeg tenker på varmdrikkautomater, slike som man ofte har på arbeidsplasser eller i kantiner. Her er det jo en rekke produkter man kan velge, en av dem er nesten alltid varm sjokoladedrikk. Varm sjokolade er jo det samme som kakao, det er i alle fall slik jeg tenker, men stemmer det? Tenker tilbake på tiden med varm kakao på termos, lange skiturer i marka. Du verden så godt det smakte kan jeg huske.

Mange varianter og oppskrifter

Det finnes et hav av valgmuligheter innenfor varm sjokoladedrikk, eller kakao om du vil. Det er nok som det mest annet innen matlaging, om man lager det fra bunnen blir det som regel best. Men det finnes også pulverposer som man bare tilsetter varmt vann, helt greie de også men det er ikke som hjemmelaget.

Det er forskjell på sjokolade og kakao

På lik linje med meg selv, er det mange som tror sjokolade og kakao er det samme. Jeg bruker begge navn litt tilfeldig, det må jeg innrømme. Men hva er forskjellen?  Smaken på kakaoen er ofte søtere enn på sjokolade, vi snakker altså om drikken kakao og drikken varm sjokolade. Fra gammelt av brukte man ofte ren sjokolade i kakaoen, men i dag er ikke dette vanlig. I dag er det kakaopulver, sukker og melk som gjelder. Dette gjør at om man drikker varm kakao, er den ofte søtere og mer lett i konsistensen enn varm sjokoladedrikk. Som tidligere nevnt brukes det jo også en del ferdigposer, hvor man ofte bare tilsetter varmt vann eller melk. Varm sjokoladedrikk er opprinnelig kun varmet opp i varmt vann eller varm melk, det er mange som fortrekker denne. Den har mer sjokoladesmak enn kakao har, men betingelsen er at man bruker god kvalitetssjokolade. Tipset er å bruke vann og ikke melk, man skulle kanskje tro at det er melk som er tingen. Men melken tar vekk litt av sjokoladesmaken. Det var aztekerne som startet med denne drikken, det skjedde for mer enn 1000 år siden. Den gangen var denne drikken ikke så søt som vi kjenner den i dag. Man kan velge om man vil tilsette drikken sukker eller ikke, dette kommer litt an på type sjokolade man bruker. Så her gjelder bare å prøve seg frem, alt etter smak og sjokoladetype.

Det er forskjell på sjokolade og kakao

Kong Olav hadde sin egen drikk

Vår tidligere og folkekjære konge, Kong Olav hadde sin egen favoritt. Han likte å varme seg på en drikk, den var så klart laget på dronningsjokolade og helmelk.

Kakao med rødvin

Denne blandingen må jeg ærlig innrømme at jeg ikke har hørt om, ei heller at det virker å passe særlig bra sammen. Men fakta er at dette var en populær drikk i 2017, blir jo spennende å se om den slår an like bra kommende vinter. Uansett om man velger det ene eller det andre, husk at du varmer opp sjokoladen først. Del den opp i småbiter, så sper man på med melk eller vann når sjokoladen er varm. De fleste gjør det motsatt, men da kan man oppleve at sjokoladen klumper seg. Lykke til!