Sjokolade

Sjokolade ja. Den derre brune skjønnheten som ligger innpakket foran deg mange ganger. I butikken, på bensinstasjonen, i kiosken, ja på så mange steder at det vel knapt finnes noe mer som blir lagt frem på samme fristende måte til publikum som sjokolade. Spiser du sjokolade da? Nei svarer de fleste eller jo kanskje litt av og til… Sånn en lørdag hjemme i sofaen alene så forsvinner fort både en og to sjokoladeplater ja. Obs stemmer visst det for min del også. Slik er det vel mange av oss som har det om vi tenker etter riktig. Jeg spiser i hvert fall min del gjennom et helt år, selv om jeg har blitt flink til å være hard med meg selv og ikke spise for ofte.

Sunt eller usunt

Det er vel her som med nesten alt annet i verden. Man kan snakke med 10 forskjellige «spesialister» og få minst 12 forskjellige svar. Slik er det bare blitt her i verden og slik vil det garantert være for all fremtid. Ingen er enige om alt og det er mange med forskjellige mening om samme sak.

Noen sier det er sunt om man bare spiser litt og ikke for mye. Og det er enda bedre og sunnere dersom man spiser den varianten der….. og det er ja slik fortsetter det i det vide og det brede. Men hva er egentlig sjokolade da og hva er det som er så usunt eller sunt med denne brune lille skjønnheten som ligger der foran deg innpakket i papir. (Ja noen har andre farger enn brune også..)

Næringsinnhold

En ting vet vi alle og det er at sjokolade inneholder mye fett og sukker. <så om du er tom for energi så er det smart å spise en sjokoladebit. En sjokolade på 100 gram, inneholder 2000 til 2500 kilokalorier alt ettersom hva blanding sjokoladen har av nøtter, tilsetning og slike ting. Av de 100 grammene så er cirka 35 % fett. Det er cirka 55 gram karbohydratinnhold og derav igjen cirka 40 gram sukker – resten er ku-pjolter (melk) og kakao. Under 10 % av 100 gram sjokolade er proteiner. Det er også et stoff i sjokolade som heter teobromin som er et stimulerende stoff med mild effekt.

Kakao og kakaotreet

Sjokolade blir laget av kakaobønner eller frøene fra kakaotreet, Dette finner man spor av helt tilbake til aztekisk tid. Linné er den som skal ha tatt dette med seg og gitt det navn. Kakaotreet døpte han i 1753 til Theobroma cacao. Men om treet stammer derifra aztekerne vet man ikke med sikkerhet. Det er også funnet viltvoksende arter i Amazonas skogene og Orinoco i Sør Amerika. Og det var igjen før Linné at man hørte mer og mer om kakao. Nemlig når Colombus og Cortes kom frem med sine reiser at kakaoen dukket opp og ble mer og mer kjent på 1500 tallet.

Men det som er sikkert er at de bønnene eller frøene, er det som i dag blir brukt som grunnlaget til kakaoen, som igjen brukes i sjokoladene vi spiser.