Sjokolade i de mange forskjellige varianter har blitt en skikkelig storindustri verden rundt, for det selges utrolig mange tonn med dette godteriet i løpet av ett år. Etter at man startet opp med å lage sjokolade plater med forskjellige smaksvarianter har menneskene virkelig fått sansen for dette produktet. Om hvor sundt det egentlig er diskuteres det mye om, men med ett normalt inntak skader nok ingen.

Mars Incorporate

Det som i dag er verdens største firma innen sjokolade produsentene er Mars Incorporated som holder til i Virginia i Amerika. Firmaet ble etablert i 1911 av Frank C Mars og det eies i dag fortsatt av Mars familien, noe som gjør at dette er en av de største familieeide selskapene i Amerika i dag.

Bestselgerne her er Mars, Snickers, M&M, Twix og Skittels samt tyggegummien Orbit Gum som er en sukkerfri variant av tyggegummien. Med tiden har de også satset stort på andre produkter som snacks, Uncle Bens Rice, Dolmio, Pedigri, Whiskas og Royal Canin som de også har hatt en bra suksess med verden rundt.

Ferrero

Det Italienske firmaet Ferrero er i dag verdens nest største sjokoladeprodusent, det ble etablert av Pietro Ferrero i 1946. Hans første store suksess ble da han blandet en miks av hasselnøtter og sjokolade, denne blandingen falt i god smak blant Italienerne. Også dette firmaet eies i dag av samme familien som startet opp det hele og det produseres Kinder Egg, Kinder Sjokolade samt en god del andre sjokolader og konfekt varianter. Firmaet har vokst sakte men sikker og har i dag kjøpt opp flere konkurrerende selskaper, det Engelske Thorntons, Belgiske Delacre og DeliChoc og flere andre mindre sjokoladeprodusenter.

Mondelez Internasjonal

Mondelez Internasjonal er også høyt oppe på listen over de største sjokoladeprodusentene, det ble etablert av T H McInnerney i 2012. Men historien bak dette selskapet startet allerede i 1923 av den samme mannen da med navnet Kraft Foods. Det var i starten iskrem han satset stort på noe han hadde en grei suksess med. Det ble gjort flere oppkjøp i årene som fulgte og selskapet vokste fort og ble satt på New York børsen.

Det mest kjente produktet for oss her i landet er sjokoladen Toblerone som de har hatt en stor suksess med verden rundt. I dag blir det også produsert forskjellige typer kjeks, tyggegummi og kaker. Det har også blitt en god del oppkjøp av konkurrenter i de siste årene som det Norske Freia og det Svenske Marabou.

Nestle

Det Sveitsiske firmaet Nestle ruver også oppe blant de største sjokoladeprodusentene i verden, det ble etablert av Henri Nestle i 1866. Det hele startet opp da Nestle fant opp en barnegrøt som var lagd av mel, sukker og kondensert melk som han kalte Farine Lactee Nestle. Dette produktet ble en stor suksess for han og produksjonen var oppe i rundt ett halvt tonn hver dag som ble solgt i fire land. Etter ytterligere tre år hadde han utvidet og solgte til over 20 land og da trakk han seg ut og solgte selskapet. Men merkenavnet ble videreført av de nye eierne og de satset også stort innen sjokolade produksjon.

Anbefalte artikler

© 2021 Sjokoladeforeningen