At sjokolade er et produkt det selges mye av rundt omkring i verden er det ingen tvil om.

Med alle de variantene som finnes er det garantert en sjokolade som man liker, og gjerne flere av dem går lett inn i munnen. Om det er sunt eller ikke strides de lærde om, men som med alt annet spiser man med måte så er det nok ikke mange som tar noen skade av en sjokolade av og til.

Starten

Man antar at det var Maya indianerne som startet med dyrkingen av kakao treet helt tilbake på 600 tallet. Kakao bønnene ble da benyttet som valuta i noen av områdene i midtre Amerika på den tiden. Kakaobønnenes frukter mener man at ble brukt for 2500 år siden, det var da for det meste fruktkjøttet rundt bønnene som de benyttes seg av på den tiden. Da var det drikken som de kalte Xocolatl de lagde, de ristet og knuste så det ble en ganske fet masse. Så tilsatte de gjerne honning, vanilje, chili, sukker og gjerne litt maismel. Man eksperimenterte litt med forskjellige smaker og det de tilsatte gjorde også drikken drøyere. Denne massen presset de sammen til små boller som de så tørket, når de var klare raspet de bollene opp i kaldt vann og rørte rundt og tilsatte så varmt vann. Dette er nok noe av de vi kaller sjokoladedrikk i dag. Når man egentlig startet opp med den kompliserte prosessen det var å lage sjokolade av bønnene vet man ikke sikkert.

Kakaofrukter

Det er tre hoved typer av kakaofrukten, Criollo, Trinitario og Fostero.Fostero tåler mere enn de andre fruktene og avkastningen er en god del høyere enn de andre to. Det er nok derfor at den typen står for omtrent 80 % av verdens produksjonen. Den er igjen delt opp i to varianter, det kommer ann på om den er dyrket i øvre eller i nedre delen av Amasonas. Trinitario er vel egentlig det man kaller en hybrid av varianten som da dyrkes i Trinidad, derav navnet. Dette er en krysning av forskjellige kakao bønner som har fått en god smak. Criollo er den av dem som er vanskeligst å dyrke frem, ømtålig for sykdommer og den gir mindre avkastning enn de andre variantene.

Den første harde sjokoladen

Det var ikke før i 1828 at det var en Tysk kjemiker som fant ut en metode og lage pulver sjokolade. Han fjernet en god del av fettet i fra sjokoladedrikken og med noen tilsetninger hadde han klart det. Denne varianten ble da kalt Dutch cocoa og var da starten på dagens sjokolade som vi kjenner veldig godt.

Men det ble Engelsk mannen Joseph Fry som bel kreditert for å lage den første moderne sjokoladeplaten, det gjorde han i 1847. Han startet opp med å produsere sjokoladeplater og utvidet senere til å gjelde det meste innen sjokolade. Det ble en suksessfull satsing og han utvidet stadig og etablerte seg i flere land. Vi har fått utrolig mange sjokoladeprodusenter verden rundt i dag, vil nok si att de fleste land har sine egne produksjoner.

Anbefalte artikler

© 2021 Sjokoladeforeningen