Jeg har mine favoritter når det gjelder sjokolade, slik er det vel med de fleste av oss vil jeg tro. Det er vel ikke bare sjokolade hvor man har favoritter, dette gjelder nok det meste av det vi skal ha i munnen. Det at det er de store produsentene som stikker av med seieren, er vel ikke overraskende. Det er jo de som står for volumet, og har de mest kjente merkevarenavnene. For min del finner jeg kun kjente produkter i alle fall, selv om det finnes mange gode utenlandske produkter, er det i denne sammenheng kun tatt med de norske.

Store plater, stykksaker og poser

Dette er de tre kategoriene som produktene deles inn i, eller segmenter som produsentene selv kaller det. Forskjellen mellom store plater og stykksaker, er størrelsen på sjokoladeplatene. Poser er naturlig nok alt som selges i pose, som når småsjokolade er pakket i poser.

Ganske jevnt fordelt

Ut fra oversikten jeg har tilgjengelig, er det kun en klar vinner. Blandt de ande er det mer jevnt fordelt, og det er klart at smaken fordeler seg ute i markedet.

Freia Melkesjokolade

Den største platen til Freia sin Melkesjokolade, er en vinner i Norge. Dette er en sjokolade vi alle kjenner til, og mer enn hver femte sjokolade av de store platene som selges, er Freia sin Melkesjokolade.

Sammenlikner med brunost

Salgssjefen i Kraft Foods synes man kan sammenlikne Freia Melkesjokolade med brunost, dette er produkter vi nordmenn kjenner godt til og ofte har et forhold til helt fra barndommen av.

Kvikk-Lunsj mest solgte på stykksak

Freia sin Melkesjokolade, kommer ikke vinnende ut blant småsjokoladene. Her er det den kjente tursjokoladen Kvikk-Lunsj, det selges mest av. Den har snaut 20 prosent av salget.

Nidar på 2. plass både på stor plate og stykksaker

Lillebror Nidar, må nøye seg med sølv innen begge kategorier. Det er Stratos stor plate, som kommer etter Freia sin Melkesjokolade. Det samme skjer innen stykksaker, hvor Nidar sin Troika blir slått av Kvikk-Lunsj. Jeg ser at en av mine favoritter havner langt ned på listen, men den er i alle fall inne blant de 10 mest solgte. Sjokoladen jeg sikter til, er Freia sin Topp-Ris.

Poser

Her vinner faktisk lillebror, med det mener jeg Nidar. Nidar er jo lillebror sammenliknet med Freia, men unntaket er altså førsteplassen innen posesalg. Nidar Smash ligger over både M og Non-Stop fra Freia. Dette er jo veldig godt gjort, med tanke på at både M og Non-Stop er gamle og kjente produkter for oss nordmenn.

Mye fra Sverige

Det er en kjent sak at vi nordmenn handler mye godis i Sverige, i Sverige kalles det jo godis. Men salget der er nok i første omgang mest innen det man kaller for smågodis, eller på norsk; smågodt. Men uansett kan det virke som de to store norske produsentene, fortsatt har et godt tak om det norske folk. De har jo gode produkter som nordmenn har et forhold til, det selger nok godt kan det se ut til.

 

Anbefalte artikler

© 2021 Sjokoladeforeningen