Har du noen gang sett treet Theobroma cacao? Det har ikke jeg i hvert fall. Dette treet jeg snakker om er som deler av navnet røper – kakao treet som man lager kakao og sjokolade av fruktene fra dette treet. Treet blir 10-15 meter høyt, har store blanke helrandete blader og små blomster. Frukten vokser rett ut fra stammen eller grenene. Se selv på bildet.

Frukten du ser på bildet er i forskjellige faser av modningen etter som fargene. Frukten er opp mot 20 cm lang og blir til slutt gult og rødt eller gulrødt. Kan minne om en honningmelon eller kanskje til og med en rugby ball. Inne i denne frukten finnes det opp til 75 mindre bær eller frø som er innkapslet i fruktkjøtt. Dette er selve kakaobønnen og er bare 2-3 stort, ganske flatt men har formen som et egg – om du forstår hva jeg prøver å forklare.

Fra bønner og frø til kakaomasse

Når frukten høstes samles den i kar og blir tildekket hvor de blir liggende til de starter gjæringsprosessen eller fermenteres som det heter med et fint ord. Temperaturen stiger til rundt 50 grader og frøene kan ikke lenger spire, de bytter farge og starten til å bli sjokolade er i gang. Så tørkes bønnene og blir sendt til fabrikken hvor siste fuktighet ristes ut av dem slik at de blir helt tørre. Prosessen fortsetter ved å knuse bønnene og fjerne alt overskytende fra skall. Slik fortsetter prosessen fremover til man til slutt sitter igjen med flytende kakaomasse.

Etter at man har kakaomassen, kommer det an på hva man tilsetter for å få forskjellige sjokolader – lyse eller mørke. For å lage mørk sjokolade tilsettes sukker, kakaofett (som man får ved pressing av kakaomasse for fremstilling av kakaopulver), litt vanilje og lecitin (en emulgator som letter utstøpingen og sparer fett) Melkepulver må til for å lage melkesjokolade. Når alt er blandet ferdig valses det ut til den formen sjokoladen har som vi kjenner. Glatt og jevn eller med luftbobler osv. Til slutt konsjes sjokoladen, dvs. at den eltes under luft- og varmepåvirkning for å få den riktige smaken.

Hvor kommer kakaoen fra?

De lærde er usikre på hvor kakaotreet kommer fra. Men det finnes flere arter som vokser vilt i Amazonas og andre steder i Sør Amerika.

Kakaoplanten kommer opprinnelig fra Mellom-Amerika. I dag er de viktigste kakaoprodusentene i verden Elfenbeinskysten, Ghana, Indonesia, og en del mindre produsenter i Afrika og Latin-Amerika. Det importeres lite kakaobønner til Norge. Til gjengjeld ble det importert bearbeidet kakao for nesten 257 millioner i 2011. Bearbeidet kakao importeres i form av kakaosmør, kakaomasse og kakaopulver. Av dette kom nesten 254 millioner fra Europa og bare 2,9 millioner fra land som dyrker kakao. Bare 1,1 prosent av den bearbeidete kakaoen kom fra Elfenbeinskysten, Peru, Malaysia og andre kakaoprodusenter.

Norsk sjokolade – ikke mye norsk

I en norsk sjokolade er det bare melka som er norsk. Kakaoen er dyrket i Elfenbeinskysten, Ghana, Nigeria eller et annet tropisk land, men blir bearbeidet til kakaomasse i Nederland, Belgia eller Frankrike. Sukkeret i sjokoladen kommer fra Danmark eller Storbritannia. Mens råvarene kommer fra fattige land, er bearbeiding, pakking, merking og markedsføring totalt dominert av de rike landene.

Anbefalte artikler

© 2021 Sjokoladeforeningen