For meg er konfekt noe spesielt, det er liksom ikke slik man spiser til hverdags. Jeg husker når jeg var guttunge, hvordan vi kjempet for de beste bitene i esken. Alle har jo sine favoritter, men det kunne nesten virke som alle likte de samme bitene også. Det så i alle fall slik ut når det nesten var tomt, alltid de samme bitene som lå igjen. Men la oss se litt nærmere på noen av de mest kjente konfektene.

Kong Haakon

Denne konfekten er absolutt en av mine favoritter, det er ikke mange biter som ikke er etter min smak. Den bærer preg av at det er kvalitetssjokolade, ikke noen tvil om det.  Det mange kanskje ikke vet, er at dette er en konfekt som ble gitt som en hyllest til Kong Haakon i 1905. Han ble jo som sikkert mange vet Norges konge, etter Unionsoppløsningen fra Sverige i 1905. Denne konfekten er en av de eldste produktene som produsent Freia fortsatt har i produksjon, vil nok tro den vil være å finne i mange år til i butikkhyllene.

Sfinx

Dette er en konfekt som ble lansert mange år etter Kong Haakon, det er Nidar som produserer Sfinx. Den første esken kom faktisk året før 2. Verdenskrig kom til Norge, altså i 1939. Siden oppstarten av produksjonen i 1939, har både innhold og eske blitt endret en rekke ganger. Ideen når de lanserte Sfinx, var å lage en rimelig konfekt som folk flest hadde råd til å kjøpe. I 1939 kostet en eske Sfinx 2 kroner, det er litt merkelig å tenke på i dag. Det selges ca. 900 000 esker med Sfinx hvert år, og hovedtyngden selges i november og desember. Så det ligger nok mange Sfinx under juletrærne hvert år, den er forresten Norges mest solgte konfekt. Noen av bitene man finner i en eske Sfinx i dag, er Cuba som inneholder mandel biter trukket med nougat. Om du er glad i marsipan så er det også finne i esken, den er myk og er trukket med lys sjokolade. Denne er helt klart min favoritt.

Twist

Dette er også en konfekt, den ligger riktig nok ikke i en flott eske men i pose. Twist er på lik linje med mange andre produkter fra Freia, en gammel traver. Den første posen kom i 1957, det var faktisk et flyselskap som bidro til dette. Ethiopian Airlines søkte etter produsenter som kunne emballere små sjokoladebiter, til servering av flypassasjerer. Dette kunne Freia hjelpe dem med, men de fikk da ideen om å starte opp produksjon for salg her hjemme også. Av bitene du finner i en pose Twist, er det kun «Lakris» og «Cocos» som har vært med fra 1957.

Mange utenlandske

Kong Haakon, Sfinx og Twist er helnorske konfekter, selv om Freia sine produkter blir produsert i Sverige og Baltikum etter Kraft overtok. Men det finnes så klart flere konfekter, men dette er hovedsakelig utenlandske importvarer. Man må nok regne med å oppsøke spesialforretninger for å finne et godt utvalg av de importerte produktene.

Anbefalte artikler

© 2021 Sjokoladeforeningen