Jeg har hele tiden vært opptatt av hvordan ting og tang er utenfor Norge, dette gjelder egentlig  det meste. Det er jo så mye som skjer, både av gode ting, men også av mindre gode ting. Uansett hva det er snakk om, er det nyttig å få med seg slikt. Det være seg verdensrekorder, ulykker, levekår eller kultur og mat. La oss se litt på saker som alle har med sjokolade å gjøre, for sjokolade spises på hele kloden vår.

Verdens største sjokoladeplate?

Tidligere i år, veltet det en lastebil med 12 tonn flytende sjokolade. Ulykken skjedde utenfor byen Poznan i Polen, og sjokoladen fløt utover veibanen. Det hevdes at dette må være verdens største sjokoladeplate, uten at det er bekreftet. Sjokoladen som etter hvert stivnet, hadde en tykkelse på 5 centimeter.

Verdens dyreste sjokolade

Vi synes at sjokoladen er blitt dyr her hjemme i Norge, men vi har ikke så mye å klage over. I alle fall ikke om vi sammenlikner prisene, med en sjokolade som ble presentert på en stor messe i Portugal. Den koster 73 000 norske kroner, og det er ikke store sjokoladebiten det er snakk om. Den er dekket med flak av 23 karat gull, i tillegg er det brukt krydder fra hele verden, som ligger høyt i pris. Det er bekreftet fra Guinness rekordbok, ja dette er verdens dyreste sjokolade.

Mørk kvalitetssjokolade

Om du er ute etter den beste sjokoladen, er det smart å starte med en tur til Frankrike. Her ligger det en rekke produsenter som kun bruker de beste råvarene, men på listen ligger det også land som Italia, Spania, Østerrike og naturlig nok Sveits. Pralus i Frankrike forhandler sjokolade fra alle verdenshjørner, og det de produserer selv inneholder minimum 75% kakao. Sjokoladen fra Pralus finner man ikke i Norge, det i seg selv kan jo være god nok grunn til å smake på den i Frankrike. Amedei i Italia, det sies at dette er den beste sjokoladen som er å få tak i. Det sies også at den er verdens dyreste sjokolade som man ordinært kan få kjøpt. Sjokoladen fra Amedei er nummerert, det i seg selv skaper jo eksklusivitet. Det er mye og mangt å velge i, det kan være lurt å bruke nettet til å orientere seg, slik at man vet hvor man finner dem og hvilke produkter de selger. Men det at det er kvalitet, er det ikke noen tvil om. Det sies at ni av ti liker sjokolade, videre sies det at den tiende lyver. Selv er jeg veldig glad i sjokolade, men er nok mer tilhenger av lys sjokolade enn den mørke.

Men neste gang jeg er i Syd-Europa, kan det nok tenkes at det blir en tur innom en av de mange sjokoladehusene som finnes der. Men for min del, synes jeg at det finnes mange flotte butikker her hjemme også. For ikke å snakke om på mange taxfree butikker på flyplasser rundt i verden, her kan man virkelig finne mye god sjokolade.

Anbefalte artikler

© 2021 Sjokoladeforeningen