Er sjokoladen medskyldig i at det finnes så mange store personer med overvekt i Norge? Noen vil garantert svare ja og noe vil garantert svare nei og noen vil unngå å svare selvfølgelig. Slik vil det alltid være i spørsmål om ting som omhandler noe de selv kan være en del av. Tallene jeg har brukt er riktignok noen få år gamle, men jeg regner ikke med at det har forandret seg veldig mye på noen få år. Vi nordmenn er et av de folkeslagene i verden som spiser mest sjokolade på årsbasis. Og jeg regner med at vi også inntar andre ting som inneholder sjokolade men ikke er sjokoladeplater direkte. Tenker da på forskjellig drikke og tilsetninger i andre ting.

Ufarlig eller ikke

Er sjokolade farlig for mennesket eller ikke – dett diskuteres i mange sammenhenger. Men vi fortsetter å spise dette selv om vi er usikre på om det er «farlig» eller ikke. Hva vet vi egentlig om sjokolade da? Og hvilke sjokolader er bedre enn andre? Dette er det gjort mange tester og undersøkelser på, slik at det garantert finnes forskjellige svar på alle disse spørsmålene.

Men noen tester viser at det er sjokolade med et eller annet av fyll inni som er de beste i tillegg til de sjokoladene med mørk sjokolade. Det er her det er minst kalorier og fett.

Her kan du faktisk lære en del om hvilke sjokolader som er mer farlig og mindre farlig. Men det er ikke så velig store forskjeller. Men det er jo en del av slike fyllstoffer som gjør utslag og som kan være årsaken til at det er forskjell på smak og på kalorier i sjokoladen. I en undersøkelse jeg fant på nettet er nettopp dette undersøkt i et ganske stort antall sjokolader.

Men uansett kalorier eller ikke kalorier så tror jeg mange er enige med meg at veldig mange av de forskjellige sjokoladene er meget gode i smak. Så gjelder det bare å ikke spise for mye av dem. For jeg i hvert fall personlig har ingen tro på at sjokolade kan gjøre noe godt for et menneske. Alle de samme stoffene som er i sjokolade er det mulig å få i seg via andre kilder som ikke er like farlige for menneskekroppen. Men dette er min personlige mening da. Diskusjonen rundt dette vil ganske sikkert fortsette omtrent til det uendelige.

Er norsk sjokolade norsk

Svaret må jo være både ja og nei faktisk. Men av produktene som benyttes for å lage de «norske» sjokoladene, så er det faktisk svært lite som er norsk. Faktisk er det kun melken som benyttes som er helnorsk. Alt annet kommer fra andre land.  Det være seg Sør Amerikanske land eller i hvert fall tropisk land og til bearbeiding i et europeisk land. Generelt sett så kommer vel råvarene fra fattige land, mens resten skjer i de «rike» landene.

Evig diskusjon

Jeg vet ikke svaret på diskusjonen om det er sunt eller usunt. Men en sak vet jeg – og det er at sjokolade smaker godt både som sjokolade bar eller plate og som kakao benyttet i for eksempel krem på en sjokoladekake. Hmmm må jeg i butikken nå tro – blir lett fristet etter å ha skrevet så mye om sjokolade!

Anbefalte artikler

© 2021 Sjokoladeforeningen