Det har skjedd mye de siste tiårene når det gjelder produksjon av sjokolade, jeg tenker ikke på råvarene men på det ferdige produktet. Jeg som er Oslo-gutt husker Freia, husker hvordan det luktet når vi gikk utenfor fabrikken. Jeg husker at vi tenkte «Der er det sikkert flott å jobbe» Tenk deg all den sjokoladen på et sted, det var jo en drøm for en unge. Men hvordan er det med denne produksjonen i dag?

Historien bak Freia

Vi må faktisk helt tilbake til 1889, det var året Freia ble grunnlagt. Produksjonen ble startet opp ved Rodeløkkas Jernstøperi og Mekanisk Verksted.  Freia engasjerte seg tidlig i saker som omhandlet arbeidsmiljøet, de var på mange måter en foregangsbedrift i slike saker ved fabrikken på Grünerløkka. Freia reklamen i Karl Johan, er jo et landemerke i Oslo. Dette er faktisk Oslos eldste lysreklame, den ble montert så tidlig som i 1911. Den fikk kallenavnet «Freia-uret» Dette kan sees fra store deler av byen, og ikke minst fra Slottet og ned Karl Johansgate.

Stor arbeidsplass i Oslo

Freia har i alle år vært en stor arbeidsplass, fabrikken har hatt ry på seg for å være en solid og trygg arbeidsplass. Det er mange, spesielt på Oslo østkant som har tjent sine penger her. Men det kom folk også fra bygda, for å jobbe på Freia.

Produksjonen flyttes

Oppkjøp og omstruktureringer, har gjort sitt til at det ikke er den samme produksjonen i Oslo lenger. Det meste er flyttet til Baltikum og Sverige, dette er jo trist med tanke på at det er en gammel og tradisjonsrik arbeidsplass. Men etter at Kraft General fikk full kontroll over aksjene i Freia, startet det en rekke endringer i produksjonen. Men varemerket Freia består.

Mange produkter

Jeg tror de fleste av oss kjenner igjen, og har et forhold til Freia sine produkter. Jeg husker jeg som guttunge, kjøpte søtsaker av «Freiadama» på Oslos kinoer. Hun kom inn i kinosalen rett før filmen startet, men det fantes også en Freia kiosk på alle Oslokinoer. Melkesjokoladen kom allerede i 1906, dette er nok Freia sitt mest kjente og mest solgte produkt. Konfekten Kong Haakon kom i 1905, altså samme år som han ble konge i Norge. En sjokolade som er helt lik Melkesjokoladen er Firkløver, men med nøtter kom først i 1926, mens Japp kom i 1949. Listen er lang, men dette var noe av de mest kjente produktene. Alle har sine favoritter, personlig er jeg veldig glad i Japp. Men om jeg skal på skitur er det så klart Kvikk-Lunsj som gjelder, den kom i produksjon i 1937.

Anbefalte artikler

© 2021 Sjokoladeforeningen