Jeg kan ikke si at jeg kjenner produktene til Nidar like godt som Freia sine, men for all del vi spiste da Nidarprodukter også. Eller rettere sagt spiser, for Nidar lever i beste velgående og jeg liker fortsatt sjokolade. Jeg husker den tiden de het Nidar-Bergene, det er faktisk ikke veldig mange år siden. Men hvorfor endret de navn? Hvor ble det av Bergene? For dette var to separate bedrifter for en del år tilbake, ja de var av den grunn konkurrenter også så klart.

Grunnlagt i 1912

Jeg har tidligere skrevet litt om Freia, som ble grunnlagt i 1889. Det som skulle vise seg å bli konkurrenten, altså Nidar ble grunnlagt 23 år senere. Freia skulle få merke denne nykommeren, men kanskje ikke så mye de første årene. En av grunnleggerne var Emil Nilssen, han kom faktisk fra stilling som selger i Freia, så han visste en del om sjokolade og kjente til bransjen. I 1915 kom de i gang med produksjonen, etter at de hadde skaffet kapital, bygget fabrikkbygg og ikke minst skaffet moderne produksjonsutstyr. Dette ble kjøpt i Tyskland, og var det mest moderne som fantes på den tiden.

1.Verdenskrig

Man skulle kanskje tro at det ville bli vanskelig å drive en nystartet bedrift, krigen raste ute i Europa. Men dette slo faktisk andre veien, import ble redusert som en følge av forholdene utenfor Norge. Noe som igjen økte salget av egenproduserte varer, også sjokolade. Det første produktet som kom ut fra fabrikken i Trondheim, var Gullbrød. Dette produktet er det mange som kjenner den dag i dag, det har med andre ord blitt produsert i 103 år. Fabrikken ble bygget på Lade, den kostet 100 000 kroner å bygge.

2.Verdenskrig og etterkrigsårene

Som så mange andre bedrifter, slet Nidar under krigen. Det gikk noen år men i 1943 stoppet produksjonen helt opp, dette på grunn av mangel på råvarer og en enorm beskatning. Sjokolade ble på lik linje med mange andre produkter, et rasjoneringsprodukt. Dette varte helt frem til 1950, men normale tilstander ble det ikke før mange år senere. Under krigen hadde de satt i gang produksjon av andre type varer, som sauser og essenser. Dette ble en god inntektskilde også etter krigen, når sjokoladen solgte dårlig.

Fusjon med Bergene i Oslo

Dette skjedde i 1980, så det var her Nidar-Bergene navnet dukket opp. Men navnet skulle ikke leve i mange år, i 1987 ble det fusjonerte selskapet overtatt av Nora Industrier. Etter dette ble Bergene navnet borte, og heter etter dette bare Nidar som før 1980. I dag er Nidar et datterselskap i Orkla-gruppen.

Produkter

På lik linje med Freia, har Nidar så klart en del kjente produkter på listen sin. Det er navn som; Stratos, Troika, Sfinx, Crispo. Mange av disse produktene kom på 1930-tallet, da Nidar opplevde gode tider før krigen brøt ut. De hadde faktisk hele 250 sjokoladeprodukter i 1939, dette tallet var redusert til 41 i 1950. Men etter som årene gikk, kom man jo i gang med mer normal produksjon.

Anbefalte artikler

© 2021 Sjokoladeforeningen