Jeg har tidligere skrevet om Freia og Nidar, dette er de to største produsentene vi har av sjokolade og søtsaker. Men det finnes faktisk en del flere, som driver ganske smått. Bergene var i sin tid store, men er borte for mange år siden. Dette skjedde når de ble fusjonert med Nidar i 1980, men i 1987 ble navnet også borte.

Bergene

Dette er en gammel bedrift, som startet opp etter Freia men før Nidar. Oppstarten skjedde i 1906 i Oslo, de overtok fabrikken etter Olaf Larsens Chokoladefabrikk.  På det meste hadde Bergene mer enn 500 artikler på sin produktportefølje, så de drev ganske stort. På 1970-tallet satset de også i Sverige, da under navnet Bergene Drage. Det finnes en rekke småprodusenter og importører av sjokolade i Norge, sett i forhold til de store er de mest som nisjeoperatører å regne, men like fullt selger de en del. Fairtrademerket sjokoladeprodukter er også kommet, på lik linje med andre Fairtrademerkede produkter.

Fairtrade

De som var først ute med Fairtrade-merket sjokolade i Norge var konfektmakeriet Cielo, det er Kris Hildrum, Mats Paulsen og Per Ståle Andersen som står bak Cielo.

Godteributikker

Det er et stort antall spesialbutikker rundt om i Norge, som selger det vi kaller for godterier. Inn under denne kategorien ligger vel litt enkelt sagt alt som er søtt, inkludert smågodt og karameller. En butikk som er i denne bransjen er Monicas Godteributikk i Bodø, denne ligger i Glasshuspassasjen. Hun har godt utvalg av både norske og utenlandske produkter, blant annet fra en rekke lokale norske produsenter. Men hun selger også kvalitetskonfekt fra England og Belgia, det kan virke som det er verdt å ta seg en tur for de som er sugne på noe søtt i alle fall.

Mange forhandlere

Før var det slik at man kun fikk kjøpt sjokolade i matbutikker og kiosker, og så klart spesialbutikker som det fantes noen av i de store byene. Etter hvert som bensinstasjonen dukket opp, ble dette også en arena for salg. Det som er enda nyere, er at kjeder som Nille og Europris selger store mengder av dette. De selger også smågodt, noe som er blitt veldig populært i Norge. Dette har medført at prisene har blitt presset nedover, tenker da spesielt på det som selges i løsvekt. Grensehandel har nok også innvirket på prisene her i Norge.

Sjokoladepizza

Om du skulle gå tom for ideer og føler at du har smakt det som er av sjokolade, kan det kanskje friste og prøve en sjokoladepizza. Ja det finnes faktisk, selv har jeg aldri prøvd den, må vel innrømme at det ikke frister så mye heller. Sjokolade brukes jo mye i kaker, de siste årene har den også dukket opp i hveteboller. Regner med at de fleste har prøvd bensinstasjonenes boller, det er slutt med det at det kun er rosiner i boller. Sjokolade på is er ingen nyhet, vaniljeis med et deilig trekk av sjokolade, er noe av det beste jeg spiser.

Det er nok av valgmuligheter med andre ord!

Anbefalte artikler

© 2021 Sjokoladeforeningen