Sjokoladen smelter på tungen og varmer godt etter en tur ute i skisporet, ute på joggetur eller som kveldskos. Dette er en søtsak som vi alle har et forhold til, på godt og vondt. Den brukes på overraskende mange måter og er en viktig ingrediens i mange forskjellige retter. Protein barer og dietternæringstilskudd inneholder ofte sjokolade. Dette for å gi smak, men også fordi sjokolade har mange god egenskaper.

Så har man selvsagt godteri og søtsaker hvor sjokolade er prikken over i’en. I kaker brukes sjokolade både som pynt og som ingrediens eller man kan spise sjokoladeplater og bare nyte smaken av ren sjokolade. Mulighetene er mange med denne svært allsidige ingrediensen.

Hvor kommer sjokolade fra?

I Norge vil de aller færreste få muligheten til å se sjokolade i sin naturlige form; kakaobønnen. Denne bønnen trenger mye varme og de rette forholdene for å vokse. Ideelle vekstforhold finnes i Sør-Amerika og det er her man finner de store Kakaotreet. Dette er et enormt tre som kan bli hele 15 meter høyt. Selve frukten vokser utover på grenene så det er plass til mange på hver gren. Frukten som er en gulrød kapsel, kan bli oppimot 20 cm lang. Inni denne så ligger det omtrent fem rekker med lyse frø som er innleiret i en søtaktig masse. Dette er kakaobønnene og en kapsel kan inneholde 50-75 slike frø. Selve frøet er 2-3 cm langt. Det er flattrykt og har en vag eggform. Av dette lille frøet så lager man mye forskjellig sjokolade.

Ikke alt som er søtt er usunt

Det sies at alt som er søtt er usunt, men dette stemmer ikke helt for sjokolade. Kakaobønnen har utrolige egenskaper som faktisk kan være bra for helsen, humøret og konsentrasjonen. Litt av det jeg liker å gjøre, mens jeg nyter litt god sjokolade:

Her er noen gode grunner til at litt sjokolade og rett sjokolade, faktisk er anbefalt for alle som ønsker å holde seg sunn.

  • Mørk sjokolade inneholder antioksidanter, faktisk i store mengder. Dette er stoffer kroppen trenger.
  • Mørk sjokolade og til dels mellommørk sjokolade er en naturlig smertestillende.
  • Er du trøtt? En bit sjokolade gir nok energi til å løpe 150 meter, men husk at hvis du ikke løper så legger denne energien seg rundt livet.
  • Næringsstoffer i sjokoladen gir gode vekstforhold for de gode bakteriene som vi trenger.
  • Flavonoid er et stoff som hjelper å beskytte huden vår mot solen. Vi skal ikke si at spise sjokolade hindrer at man blir solbrent, men det kan gjøre huden mer motstandsdyktig. Dette stoffet hjelper også på hukommelsen og konsentrasjonen.
  • Ved å øke både endorfin og serotoninnivået så hjelper sjokolade deg å bli i bedre humør. Her holder det å lukte på sjokoladen.
  • Det er studier som viser at mørk sjokolade faktisk kan forhindre dannelsen av plakk i blodårene. Dermed kan dette hjelpe hjertehelsen.
  • Å spise mørk sjokolade gir en bedre metthetsfølelse og dermed spiser man mindre. Så det hjelper hvis man ønsker å gå ned i vekt, men unngå da lys sjokolade som kan ha motsatt effekt.
  • Oljesyre, som kakao inneholder, øker det gode kolesterolet i kroppen. Dette hjelper også med helsen.

Dette er bare noen av mange fordeler som en liten bit mørk sjokolade kan gi. Det er selvsagt viktig å velge rett sjokolade for å få fullt utbytte av disse fordelene.

Smaken

I butikken i dag så kan du finne sjokolade i mange forskjellige smaksvarianter. Dette går fra mørk sjokolade som kan virke forholdsvis bitter til lys sjokolade som kan være svært søt.

Mørk sjokolade er kakaobønner som er lite behandlet. Den første massen man får ut av kakaobønnene, rå-sjokoladen, er nemlig bitter. Mange sier at de etter hvert venner seg til smaken, mens andre aldri gjør det.

Til rå-sjokoladen så tilsetter man forskjellige ingredienser fra en svært hemmelig oppskrift. Oppskriften voktes med nebb og klør for det er selve sjokoladeblandingen som selger. Oppskriftene har gjerne gått i arv og selskapet er kjent for å lage sjokolade med en viss smak.

En sjokolade kan inneholde mer enn 600 smaksstoffer. Til sammenligning har rødvin mindre enn 240. Så hvis du ikke liker sjokolade er det svært sannsynlig at du enda ikke har funnet den sjokoladen som du liker best.

Ikke for mye

Ulempen er selvsagt at selv vi sjokoladeelskere vet at for mye sjokoladen legger seg rundt hoften og på lårene. Det er mye fett i kakaoen, selv om mye presses ut også i fremstillingsprosessen. En del smakstilsetninger kan også tilføye mer fett og kalorier til sjokoladen. Så selv om sjokolade i seg selv er sunt, må det brukes med måte. En tommelfingerregel er at jo mørkere sjokoladen er, jo sunnere er den. Så det gjelder å velge rett når man står foran kassen og skal velge seg hverdags- eller

Anbefalte artikler

© 2021 Sjokoladeforeningen