Alt som er godt og som mennesker elsker over lang tid skal gjerne samles på for å ta vare på fremover i tid. Da blir det ofte forskjellige former for museer som dukker opp. Så er det også for sjokolade og godterier. Det finnes flere museer i Norge og enda flere i utlandet. Nidar har sitt godterimuseum i Trondheim og Freia har sitt Freialand i Oslo. Nidar er jo både sjokolade og andre godterier, mens Freia er først og fremst kun sjokolade.

Nidar

Nidar har samlet all sin historie i et museum i Trondheim. Her finner du deres historie tilbake til fra oppstarten i 1912, og gjenstander som er forbundet med godterier helt tilbake til fra 1800 tallet. De fleste mennesker burde kjenne igjen noe i dette museet – ente det er godterier, sjokolade eller f.eks. farmors forbudte konfekteske fra din egen barndom. Og selvfølgelig eksemplarer av ditt favorittgodt fra du var barn og ungdom – ja kanskje fra hele din egen oppvekst.

Gamle dager

For å gjøre opplevelsen enda mer spesiell når du besøker Nidar sitt museum, så har de bygd opp en god gammeldags forretning med kjøpmannsdisk og alt. Her er det gamle kasseapparatet og alle typene godterier fra de dagene. Alle eldre kjenner igjen denne settingen, mens dagens unge tror nesten de har spasert inn i Willy Wonkas sjokoladefabrikk film. Det er store mengder godterier som åpenbarer seg samlet når de kommer inn i lokalet.

Var du på besøk her for noen år siden så er det stadig nye ting der. De har sørget for riktige detaljer i alle former i dette lokalet. Og gjenstandene der inne strekker seg helt tilbake til 1800 tallet. Det er reklameplakater, godteripapir, antikke sjokoladeesker og mengder av godterier. Det skinner veldig tydelig gjennom at Nidar er meget stolte av sin egen historie og måten de har klart å gjengi den på.

Freia

Freia har valgt å kalle sin presentasjon av sin historie for Freialand. Eller dette er ikke bare historisk, men også et opplevelses senter for folk i alle aldre. Det er direkte besøk inne i sjokoladefabrikken til Freia. Men det er selvfølgelig også historikk som presenteres der under ditt besøk.

Freia er en ren sjokolade fabrikant, så det er et lite stykke Norge som presenteres der inne. Det slagordet har jo blitt brukt i mange år om deres melkesjokolade i hvert fall. Du blir guidet gjennom av profesjonelle dyktige guider. Og Freia bedyrer at det er en opplevelse du sent vil glemme uansett hvilken alder du er i. De har ingen øvre aldersgrense for besøkende – kun en liten grense nedover for hvor ung man kan være.

Tour

Når du besøker Freialand så blir du guidet gjennom blant annet støperiet deres. Der kan du støpe din egen sjokolade som du kan ta med det hjem. I støperiet får man også smaksprøver.

Opplevelses-senteret er interaktivt og morsomt. Her er den en gylden blanding av kunnskap, smaking, lek og moro.

Fabrikken hvor all deres sjokolade blir produsert.

Freiasalen mener de er Norges vakreste kantine. Den er dekorert av blant annet 12 Munch malerier fra 1923. Denne salen er fredet og er et lite stykke kunsthistorie i Norge.

På sommeren er det også mulig å besøke parken som ble laget for å være pauseområdet for arbeiderne på 20 tallet. Nå i dag kan man se flere skulpturer fra norske og internasjonale kunstnere.

Og selvfølgelig er det mulig å handle i Freias eget butikkutsalg på dagtid.

Anbefalte artikler

© 2021 Sjokoladeforeningen