Det er jo en kjent sak at gravide kan får «dilla» på enkelte ting, dette kan variere fra person til person. Det kan nok like gjerne være sunne ting, til de mer usunne. Vet at min mor ble hektet på kaffe, og etter hvert faktisk også agurk. Det finnes jo forskning på det meste, og hva gjør egentlig sjokolade med den gravide? Jeg fikk jo raskt svaret, ikke helt uventet er ikke ekspertene enige men slik er det jo med det meste.

Mørk eller lys sjokolade?

Det at noen får et spesielt sug etter søtsaker, er nok kjent for mange. Det var derfor naturlig for forskerne å teste ut sjokolade, og ikke minst om det var noen forskjell på lys og mørk sjokolade. Jeg vil ikke røpe enda om det kunne dokumenteres noen forskjell på lys og mørk, den mørke sjokoladen inneholder mer Flavonoider enn lys sjokolade. Flavonoider skal ha en effekt på kroppen, ved at den kan redusere skadelige forandringer av forskjellige slag i kroppen.

Ikke alle som får sug etter søtsaker

Det kan være mye forskjellig en gravid kan kjenne sug etter, hvorfor svært mange ofte vil ha noe søtt kan ha sammenheng med så mye. Det er heller ikke uvanlig at ting som man likte godt tidligere, ikke smaker det samme når man er gravid. Dette endrer seg ofte igjen etter svangerskapet. Det kan også forekomme at enkelte lukter, er noe som byr imot.

Testen

Kvinnene som var med i testen, var fra uke 11 til uke 14 i svangerskapet. Antall deltakere var 129, den ble foretatt i England for et par år siden. Den viste at sjokoladen faktisk gav samtlige av dem helsefordeler, og det kunne ikke påvises at det var noen forskjell på lys eller mørk sjokolade. Kvinnene ble fulgt tett hele veien frem til fødsel, og man kunne påvise at blodstrømningshastigheten i morkaken økte. Det samme gjorde vekten på fosteret. Det var 30 gram daglig dose med sjokolade, over en 12 ukers periode. Kvinnene ble også fulgt opp med ultralyd i hele testperioden.

Mange forskjellige resultater
Mange forskjellige resultater

Mange forskjellige resultater

Denne testen viste utelukkende positive resultater, og de fant også ut at sjokoladen kan ha en god innvirkning på å redusere muligheten for svangerskapsforgiftning. Men konkret hvilket stoff i sjokoladen som hadde denne gunstige påvirkningen, sier ikke resultatene noe om. Konklusjonen var om man summerer det opp kort, man fant ingen forskjell på lys og mørk sjokolade. Dette strider jo mot hva man tidligere har trodd, at mørk sjokolade skal ha en mer helsebringende effekt enn den lyse sjokoladen. Men det er viktig å huske på, hvilken gruppe man tester også. Gravide er ofte relativt unge mennesker, og ofte med en generelt god helse.

Variert kosthold

Det er nok dette som er det mest viktige, som å spise variert og sunt. Om man unner seg en sjokolade i ny og ne, så gjør det med god samvittighet. Husk 30 gram er ikke mye, og testen sier ikke noe om hva som skjer om man øker mengden.

Anbefalte artikler

© 2021 Sjokoladeforeningen