Jeg forbinder sjokolade med noe man spiser ved spesielle anledninger, i alle fall var det slik når jeg var guttunge. Det var ikke bare å spise sjokolade når man hadde lyst på, for det hadde man jo hver dag. Jeg husker at sjokoladen også ble brukt som en form for belønning, kanskje noe vi koste oss med på lørdagskvelden. Eller om jeg hadde gjort meg fortjent til den, på den ene eller andre måten. Slik er det nok ikke i like stor grad i dag, selv om det sikkert er forskjell fra familie til familie. Skal ikke sammenlikne barn og hunder, men belønning med hundesjokolade er jo også noe som ofte brukes.

Forskjellige sammenhenger og situasjoner

Det man på godt norsk kaller for trøstespising, forekommer nok hos oss alle i større eller mindre grad. Det sies at dette er en dårlig løsning, men for egen del tenker jeg at det har jo med mengde og hyppighet å gjøre også. Trøstespising og spising som belønning, altså av søtsaker i denne sammenheng, kan jo på mange måter likestilles. Det som er spørsmålet er vel om det er en belønning gitt av andre, eller om man belønner seg selv. Forskning viser at det er sammenheng mellom de som spiser produkter som raskt øker blodsukkeret, og psyskisk helse. Denne gruppen er ofte mer deprimerte enn de som har et sunt kosthold. Studien som viser dette, er gjort utelukkende på kvinner, om det er samme bildet for menn er usikkert. Jeg er redd for å bli misforstått når jeg kommer med denne metaforen, men jeg synes det er mange likehetstrekk mellom det å belønne en hund, og det å belønne enten våre barn eller oss selv. Men med hunder og også barn, er det ofte i forbindelse med prestasjoner. Men for oss selv kan det like gjerne være det motsatte, altså manglende prestasjoner eller vanskelige situasjoner.

Forskjellige sammenhenger og situasjoner
Forskjellige sammenhenger og situasjoner

Ikke bare sjokolade

Det er så klart ikke bare sjokolade som brukes som belønning eller trøst, noen bruker som kjent alkohol på samme måte. Her kommer jo også mengden inn, på samme måte som sjokolade kan gjøre. Det å ta seg en øl eller en drink i ny og ned er neppe skadelig, men avhengighet er jo mer alvorlig med tanke på alkohol. Det samme er jo eventuelle skadevirkninger.

Ris, hvitt brød og pasta

Om vi går litt vekk fra sjokoladen, så er det faktisk ris, hvitt brød og pasta som øker blodsukkeret raskest. Kroppen har en mekanisme som gjør at hormonene jobber for å få ned blodsukkeret, dette fører til humørsvingninger og veien til en bit sjokolade kan være kort. Da er man inne i en spiral eller karusell som kan være vrien å komme ut av. Tipset er derfor å unngå eller redusere slike matvarer, om man sliter med dette problemet. Det er så mye som henger sammen i kroppen vår, så det er ikke alltid like lett å ha kunnskap eller oversikt om alt sammen. Neste gang hunden sitter pent, gi den sjokolade med god samvittighet. Men husk det skal være hundesjokolade – vanlig sjokolade er ikke noe hunder skal spise.

Anbefalte artikler

© 2021 Sjokoladeforeningen