Jeg husker godt de gamle sjokoladeautomatene man hadde på 1970-1980 tallet, skjønt det var vel ikke bare sjokolade man kunne få kjøpt men også andre søtsaker. Typiske produkter innen sjokoladesegmentet var M-posen, Firkløver, Melkesjokolade og Hobby. Mener å huske at det var Dent pastiller der også. Slike automater kunne man finne en rekke plasser, men husker best de som stod på jernbanestasjonen. Automater finnes fortsatt, men de har så klart blitt mer moderne og plassert på andre steder enn tidligere.

Eldre modeller

Det finnes helt klart eldre modeller enn de jeg husker selv, er ikke sikker på når de første kom eller hvor gamle automater som finnes i dag på museum eller i privat eie. Men jeg har kommet over en modell, som jeg med sikkerhet kan si at jeg aldri har sett. Den er mest sannsynlig fra 1950-tallet, selv om jeg synes den ser enda eldre ut enn det. Den er avbildet i denne artikkel, myntinnkast var 10 øre og 25 øre. Det kan se ut som det var fem forskjellige produkter man kunne kjøpe, siden det er fem skuffer på automaten. Ut fra stempel på maskinen er det grunn til å tro at den er produsert og brukt i Oslo.

Salg ombord på tog

Mens vi er i det nostalgiske hjørnet, kan vi jo mimre å se litt tilbake til tiden hvor det var servering ombord i togene. Tenker da både på de togene som hadde flotte restaurantvogner, til de som kun solgte varer fra trillevogner. Alle langdistansetog hadde servering, jeg mener å huske at det på Bergensbanen og Dovrebanen også var restaurantvogn på enkelte avganger. Mens på de kortere strekningene, samt en del tog på de lengre strekningene hadde trillevogner. Her ble det solgt kaffe, lefser, sjokolade og brus. Det kan være noe jeg har glemt, men utvalget var ikke all verden. Min favoritt var Melkesjokolade og Vestlandslefse.

Automatene overtar

Det er et annet tilbud nå, de flotte restaurantvognene er for lengst borte, men det finnes tilbud men i dag kalles det vel for cafe eller bistro om jeg ikke tar feil. Men på de kortere strekningene og på en del av de nyere togsettene på fjerndistanse, er det satt opp automater. Det er klart at en automat blir ikke det samme som salg fra betjening, men det er i alle fall mulighet til å kunne få kjøpt seg noe å tygge på om man skulle ha behov for det. Det er så klart også mulighet til å kjøpe drikke, både varm og kalddrikk.

Slutt på mynter & sedler

På en del av de nyere automatene kan man faktisk betale med mobiltelefon, og så klart med bankkort da. Jeg har sett automater hvor det ikke er mulig å betale med kontanter, jeg kan tenke meg at dette er på grunn av risikoen for innbrudd og ikke minst slippe jobben med å tømme dem. Vi må vel bare konstatere at verden går fremover, noe forsvinner og nye ting dukker opp. Selv synes jeg det var veldig koselig med «Narvesendama» som kom med trillevogna gjennom toget, det må jo være lov å være litt nostalgisk tenker jeg. God tur!

Anbefalte artikler

© 2021 Sjokoladeforeningen