Har du peiling hva som egentlig er sjokoladens opprinnelse? Jeg vet at det kommer fra kakao og noen bønner på et tre og noe i den retningen, men mer enn det vet jeg ikke. Etter å ha sjekket på nettet så fant jeg ut at treet heter «Theobromma cacao». Dette treet kan bli ganske så stort – helt opp til 15 meter høyt. Frukten på treet er kakaoen som blir høstet og til slutt ender opp som sjokolade i munnen hos deg og meg.

Bønner

Før bønnene blir høstet så er de innkapslet i frukter mens de henger oppe i kakaotreet. De som kjenner til dette kan se på fargene av frukten hvor langt i modningsprosessen frukten har kommet. For den skifter farge i løpet av denne prosessen. Frukten er ganske stor og lett synlig når det før høsting er rundt tjue centimeter lang og rødgul i fargen. Frukten kan faktisk minne litt om en type melon eller faktisk også en amerikansk fotball. Oval og litt avlang altså. Men det er inne i denne frukten hvor selve kakaoen befinner seg – innkapslet i fruktkjøtt. Det kan være over 50 og opp mot 75 slike bønner inne i en frukt igjen.

Når bønnene er løst fra frukten samles de i en balje og tildekket. Der blir de liggende til de begynner å fermentere (gjære). Temperaturen inne i baljen stiger helt opp mot femti grader, og det er da prosessen mot å bli sjokolade starter. Evnen til å spire forsvinner, og bønnene skifter farge. Etter dette så blir bønnene tørket så mye som mulig og sendt til fabrikk. Her ristes de slik at all fuktighet forsvinner ut av dem. Når dette er gjort så knuses de og skallet fjernes. Dette gjentas slik at bønnene blir knust helt ned til en flytende kakaomasse.

Ulike sjokolader

Når man da har denne flytende kakaoen så kan man tilsette forskjellige ting. Det er da produsenten velger om dette skal bli lys, mørk eller hvilken type sjokolade dette skal bli. Sukker, kakaofett, vanilje, lecitin, melkepulver og slike stoffer er det man tilsetter. Når denne prosessen er klar med tilføring av det de ønsker så starter utformingen av den sjokoladen vi kjenner til. Massen valses flat og blir glattet på for å fjerne luftbobler og ujevnheter. Og en siste prosess for å få den riktige smaken som de skal ha – konsjes heter den prosessen på fagspråket.

Sjokoladebestillinger

Det er vel her eller under de forrige prosessene det kommer an på hvilken sjokolade som er bestilt fra butikkene og de som selger. Jeg regner med at de ikke bare produserer i vilden sky, men produserer forskjellige typer sjokolade alt etter hva for bestillinger som foreligger.

Norge er faktisk et av de landene i verden som spiser mest sjokolade i året per innbygger. Nesten 10 kilo langer vi innpå i løpet av året. Er det derfor vi er så store tro? Eller hva er sannheten. Den evige diskusjonen om hvorvidt det er sunt med litt sjokolade i ny og ne eller om det er totalt usunt. Med dette kvantumet så blir det nesten 200 gram i uken på samtlige personer i Norge. Tviler på at det er helt sunt!

Anbefalte artikler

© 2021 Sjokoladeforeningen