At Sveits har og har hatt en sentral rolle i sjokolade verdenen i Europa og kanskje enda bredere var jeg klar over, men jeg trodde faktisk at den var enda mer sentral enn den er. Sveits og sjokolade har liksom alltid hørt sammen. Men denne søtsaken har betydd mer enn bare en liten fristelse for Sveits de siste drøyt 200 årene omtrent. Blander man ingredienser på en spesiell måte slik de har gjort så får man kvalitets sjokolade som resultat.

Første fabrikk

Sveits fikk sin første sjokoladefabrikk i Vevey i 1819. Siden den gangen har det gått mange kilo ut av forskjellige fabrikker av dette brune mørke gullet. Og det eksporteres mange tonn ut av landet hvert eneste år. Men sveitseren spiser noen kilo i løpet av året også – nærmere bestemt nesten 11 kilo pr innbygger.

Francois-Louis Cailler åpnet den første fabrikken i Sveits – den fabrikken eller det merkenavnet eies i dag av Nestlé. Men Sveitserne har flere tungvektere innen sjokolade. Cailler, Suchard, Frey, Lindt & Sprüngli for å nevne noen.

Og går man og handler i et sveitsisk supermarked så finner man alltid en egen avdeling med sjokolade man bare har drømt om dersom man aldri har vært i Sveits tidligere. Og ikke bare er de flinke med sjokolade, men de er også meget flinke konditorer og det vet da å sette dette sammen. «Livsfarlig» for de som lett legger på eller har noen kilo for mye på kroppen.

Snart 500 år

Sjokoladen kommer absolutt ikke fra Europa. Den må vi helt tilbake til aztekernes tid for å finne opphavet. Men det er nå snart 500 år siden Harnán Cortés tok kakao med seg over Atlanterhavet. Det skjedd rundt år 1520. Det sies at den kakaoen var ganske krydret og sterk i smaken. Etter hvert ble det blandet inn kaffe, honning, vanilje, kanel og sukker. Ikke alt på en gang kanskje men litt etter litt og skaffet frem en søtere og mildere smak.

Så etter hvert spredte kakaoen seg rundt over hele Europa og kakao bønnene ble testet ut på mange måter som til slutt da endte i sjokolade. Det var spesielt Sveitserne som var ivrige Pioneerer, men godt sammen med Italia, Tyskland, Belgia og Nederland. Men det tok mange år før de første fabrikkene ble bygd. Tidlig på 1800 tallet skjedd det.

Sveits, Sveits, Sveits

Selv om Sveits ikke er sjokoladens hjemland, så skjedde det mye rundt Sveits og sveitsere. Hvem oppfant sjokoladen slik vi kjenner den i dag – jo den æren har Rudolphe Lindt. Men selv om det så regnes de ikke som sjokoladens hjemland, men de eksporterer sjokolade til hele verden i dag. Men den første sjokoladekaken kom ikke i Sveits – den ble bakt i Storbritannia.

Nedgang

Men trenden med at vi stadig spiser mer sjokolade som har vart i mange år er i ferd med å snu eller har delvis allerede snudd. Trenden viser nå at verden er i ferd med å innta en livsstilsendring. Når kommer det en sjokolade som er totalt ufarlig da tro?

Anbefalte artikler

© 2021 Sjokoladeforeningen