Tester av forskjellige produkter er noe vi forbrukere liker. Det er jo så stort utvalg av alt vi kan handle, så tester kan hjelpe oss å velge riktig produkt. Testen jeg nå skal skrive litt om, er litt spesiell. Testpanelet bestod av tre barn og en voksen fordi produktene var julekalendere med sjokolade. Målgruppen er nesten utelukkende barn, men for all del jeg kjenner en del voksne som også har slike kalendere. Testen er gjort for snaue 2 år siden, altså før julen i 2016. Det at barna bare har en julekalender er ikke noen selvfølge lenger – noen har faktisk både to og tre. Men ikke alle er sjokoladekalendere, der har de stort sett bare en hver.

Panelet stort sett enige om alt

Det var overraskende stor enighet om det meste i testpanelet, eneste unntak var lys sjokolade kontra mørk sjokolade. Alle barna var enige om at lys sjokolade, var det som var best. Testen viser også at forskjell både i pris og smak, er omtrent like stor og at testvinnerne lå i det høyere prissjiktet. Totalt ble det testet 9 produkter, og barna som alle var jenter var i alderen 8-9 år. All sjokolade ble tatt ut av kalenderne, slik at barna ikke skulle se hvilken kalender som inneholdt de forskjellige sjokoladebitene. Den voksne personen, var en sjokoladeekspert, som driver med egen produksjon av sjokolade og sjokoladekurs. Hun mener en del av de billige variantene, ofte smaker brent sjokolade. Barna var enige om en slik test var veldig bra, på den måten kan jo mamma og pappa lettere velge det barna liker.

Fra veldig billig til dyrt

Den billigste kalenderen, kostet faktisk under 10 kroner. Mens de dyreste lå godt over 200-lappen, nesten uten unntak havnet de billigste langt ned på listen.

Smak viktigst

Det sier seg kanskje selv, at smak skulle vektlegges mest. Men både størrelse, form og konsistens, var med som andre kriterier. Sukkerinnhold var ikke noe man vektet i resultatene, all den tid det var snakk om et produkt som sjokolade. Men alle produkter fikk målt sukkerinnhold og kalorier, samt kakaoinnhold i produktet.

Europris tapte

Med sin sjokoladekalender til en tier, ble ikke dette noen suksess for den store og kjente kjeden Europris. Det ble gitt terningkast, og Europris måtte nøye seg med det laveste på terningen i denne testen. Rema 1000 gjør det ikke veldig mye bedre enn Europris, men havner på terningkast to med sin billige kalender. Den er faktisk en krone billigere enn Europris sin, men smaksopplevelsen er omtrent den samme. Jentene var enige om at dette ikke var en sjokolade de likte, å spise den helt frem til 24.desember var ikke noe de kunne tenkt seg. Det smakte brent av begge produktene, noe som ifølge sjokoladeeksperten kan tyde på bruk av billige råvarer.

Coop Mega

Coop har heller ikke noen grunn til å juble, deres kalender var både dyr og dårlig. Til langt over hundre kroner, bør man forvente å få en annen smaksopplevelse enn dette. Terningkast to også her, barna syntes det smakte veldig salt av den.

Anbefalte artikler

© 2021 Sjokoladeforeningen