Snakker vi om verdens farligste men kanskje beste jobb? Jeg vet ikke helt om jeg kunne hatt denne jobben, men det er sikkert mange som gjerne ville forsøkt seg og klart seg ganske lenge. Men på litt lengre sikt så må jo jobben være livsfarlig! Livsfarlig på den måten at kiloene vil legge seg rundt midjen og andre steder jo mer du jobber. Og jobben består jo i å være prøvesmaker. Ja prøvesmaker av sjokolade. Norge har faktisk sin egen sertifiserte prøvesmaker av sjokolade – med standard i verdensklasse. Svein-Magnus Sørensen heter mannen med den fine og farlige jobben i Norge.

Forskjell på sjokolade

Dersom man ønsker svar på hva som er forskjellen på sjokolade – for eksempel hvit og brun sjokolade. Ja da burde det jo være det perfekte stedet å finne svar hos en sertifisert sjokolade smaker.

«Hvit sjokolade er egentlig bare en form for godteri med melkesmak», sier sjokoladeeksperten.

Jeg er veldig glad i sjokolade og kan spise både den hvit, den brune og den mørke sjokoladen og nyte den til det fulle. Men jeg har egentlig aldri tenkt over hva som er forskjellen eller likheten mellom de variantene.

Eksperten sier at det er store likhetstrekk mellom brun og hvit sjokolade. Den hvite mangler kun kakaomasse – ellers er likhetene store. Den hvite sjokoladen smaker noe annerledes fordi den mangler kakaomassen og det er nettopp den som gir den «vanlige» sjokoladesmaken i veldig stor grad.

I tillegg til den forskjellen nevnt over her så er likhetene at begge typene lages på kakaosmør, sukker, melk og vanilje. Smaken i den brune sjokoladen preges veldig av smaken fra kakaomassen, mens smaken i den hvite sjokoladen preges for det meste av smaken fra melken og vaniljen.

Er hvit sjokolade egentlig sjokolade?

De lærde mener at hvit sjokolade ikke er sjokolade, men kun et godteri med melkesmak. Men det bruker noe av de samme ingrediensene for å få samme konsistens som sjokolade og bli en så nær så mulig etterlikning. Grunnen for at de mener det ikke er en sjokolade er fordi den ikke inneholder kakaomasse som er hovedingrediensen i en sjokolade.

Konklusjonen til Norges fremste sjokolade ekspert er at hvit sjokolade egentlig ikke er sjokolade, men bare noe søtt godteri blant mye annet.

Det er så mange muligheter i smaksmulighetene fra kakao at en hvit kopi ikke faller i smak som sjokolade. Kakaomassen har et så stort spekter og muligheter av smaker at bredden totalt sett er bredere enn det vi kan se hos for eksempel rødvin. Og der er det jo mange forskjellige smaksvarianter.

Varianter av sjokolade

I tillegg til brun og eventuelt da hvit sjokolade, så finnes det også varianter av sjokolade som da ofte er videre foredlet og tilsatt andre ingredienser. Eksempler på dette er da Konfekt eller Pralin. Dette er en sjokolade som er støpt som et skall og fylt, ofte med en ganache eller gianduja.

Ganache er en blanding av sjokolade og fløte. Dette er en «voksen» sjokolade da det ofte er smakstilsetninger av likør med alkohol inne i.

Gianduja er en mer barnevennlig bit som inneholder malte hasselnøtter. Denne kan også sjokoladepålegg av typen som er lik Nutella.

Anbefalte artikler

© 2021 Sjokoladeforeningen